visum aanvragen Sri Lanka
Plannen om op reis te gaan? Niet ieder land kom je zomaar binnen zonder daarvoor het een en ander geregeld te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je soms een terugvlucht geboekt moet hebben om bewijs te hebben dat je het land weer uitgaat. Daarnaast heb je natuurlijk nog de gebruikelijke dingen zoals het regelen van een vlucht, het hebben van voldoende geld om aan te kunnen tonen dat je niet komt om te werken en het regelen van een verblijfplaats. Mocht je dit allen niet hebben, dan val je meteen op zodra je het land binnen wil komen. Daarbij loop je het risico weer teruggestuurd te worden, dus heb de boel goed op orde voor je je reis gaat maken. Nog iets wat zeker niet geheel onbelangrijk is: een visum. Er zijn vele landen waarvoor een visum een eis is. Denk daarbij aan de Verenigde Staten, maar ook Australië staat er om bekend. Uiteraard zijn er nog veel meer plekken waarvoor een visum vereist is, waaronder ook Sri Lanka valt. Belangrijk om je visum op tijd aan te vragen. In dit artikel lees je meer over hoe de aanvraag in zijn werk gaat en alles wat je nog meer moet weten omtrent het visum om Sri Lanka in te komen!
Hoe gaat de visum Sri Lanka aanvraag in zijn werk?
De aanvraag hoeft gelukkig niet meer te worden gedaan zoals dat vroeger ging. Nu we leven in een tijd waar internet de wereld een stuk kleiner maakt, kunnen ook dit soort dingen een stuk sneller. Je kunt namelijk gebruik maken van het aanvraagformulier dat online in te vullen is. Daarbij hoef je de deur verder ook niet meer uit om het visum te ontvangen, want deze krijg je in je mailbox. Ook uitprinten is geen eis, maar wel altijd handig. Stel je voor dat je telefoon het niet meer doet of de accu leeg is zodra je aankomt, dan heb je niets om aan te tonen. Een aanrader is dus wel om je visum uit te printen, maar het is ook mogelijk om deze vanaf je mobiel te laten zien bij de grens. Overigens wordt het visum gekoppeld aan jouw paspoort, waardoor het paspoort al voldoet. Je kan echter niet voorzichtig genoeg zijn, dus beter safe than sorry.
Wat betreft de voorbereiding kun je ook al het een en ander doen. Denk bijvoorbeeld aan het checken van de voorwaarden. Niet iedereen mag zomaar een visum aanvragen en het is dus ook mogelijk dat deze wordt afgewezen. Als je geen bijzonderheden hebt, geen strafblad hebt of andere dingen waarvan je denkt dat deze je kunnen tegenhouden, hoef je je in principe ook geen zorgen te maken. Het is natuurlijk wel zo fijn dat je zeker weet dat jij recht hebt op het visum, dus het even checken is sowieso goed. Zo moet je bijvoorbeeld een reis maken die valt binnen de eisen, waarbij je niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka mag verblijven. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat er ook een verlenging mogelijk is van dit visum. Je kan het visum laten verlengen tot maximaal 90 dagen, als je nog graag wil blijven. De kans dat het visum daarna nog weer wordt verlengd is echter wel erg klein. Daarbij is het ook belangrijk aan te geven waarom je nog langer wil blijven. Zo mag je met het toeristenvisum niet gaan werken en is het met het zakelijke visum niet de bedoeling om de toerist uit te hangen. Dit wordt overigens bepaald in Sri Lanka zelf, dus je hoeft niet eerst Sri Lanka uit voor je deze verlenging aanvraagt, wat bij andere landen soms wel het geval is.
Ben je van plan te gaan reizen met bijvoorbeeld je familie of een groep vrienden? Dan kun je kiezen voor een aanvraagformulier waarbij sprake is van meerdere aanvragen in één. Lekker makkelijk en scheelt je bovendien veel tijd en moeite. Je hoeft namelijk niet meerdere keren de contactgegevens in te vullen, maar eenmalig. Het is daarbij mogelijk om een aanvraag te doen voor een ander, maar wel belangrijk om de contactgegevens van die ander te hebben. Denk aan een BSN-nummer, maar ook volledige naam, geboortedatum en meer. Wat ook een voordeel is bij de groepsaanvraag, is dat je een betaling uitvoert, in plaats van meerdere malen hoeft te betalen. Mocht je de aanvraag liever wel los doen, dan is dat natuurlijk ook een optie. In het formulier vind je onderaan ‘voeg reiziger toe’ waarop je kunt klikken om je aanvraag volledig te maken met ieder die mee wil reizen. Voor de aanvraag voor de groep zijn sowieso de volgende gegevens nodig:
– je eigen contactgegevens
– de gegevens van de reis zelf, zoals het doel en de datum van aankomst
– de gegevens van ieders paspoort
Stap 1
Bij de eerste stap gaat het om de contactgegevens die je nodig hebt van de aanvrager. Het is mogelijk om een groepsaanvraag te doen wanneer niet iedereen op hetzelfde adres woont, dus ook als je geen familie bent is dit een optie. Je hoeft bovendien niet dezelfde achternaam of andere dingen te delen. Het beste is om het adres in te vullen van reiziger die ook op dat moment het formulier aan het invullen is.
Stap 2
Dan kom je uit bij het formulier waarbij de vragen gaat over je reis. Je hebt nu het deel van de contactgegevens gehad en gaat nu naar het reisdoel etc. Daarbij kun je rekenen op de vraag van wanneer je zult arriveren, of het gaat om een spoedaanvraag en waarom je de reis maakt. Denk aan als reis voor werk of juist als toerist. Deze is heel belangrijk om goed in te vullen. Mocht je daarover twijfelen, dan is het handig contact op te nemen om niet voor de verrassing komen te staan dat je iets verkeerds hebt gekozen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor doorreis. In dat geval moet je binnen 48 uur Sri Lanka weer uit, maar ook aangeven waar je daarna heen gaat en hoelang je dan precies in Sri Lanka blijft: een of twee dagen. Als je de aankomstdatum invult, kan het zijn dat je nog geen vlucht hebt geboekt en het niet zeker weet. Gelukkig hoeft de datum niet heel precies te zijn. Je mag er een maand vanaf zitten, dus dat biedt sowieso wat tijd. Je visum is namelijk zestig dagen geldig terwijl je maximaal dertig dagen mag blijven. Zo maakt het niet uit dat je visum al geldig is als je nog niet bent aangekomen. Het aankomen mag maximaal een maand eerder of een maand later dan aangegeven staat als aankomstdatum op het visum. Je hebt verder nog de mogelijkheid te kiezen voor een spoedaanvraag. In dat geval kun je het visum op hele korte termijn verwachten, maar dat is geen garantie. Vaak krijg je het visum binnen een uur in je mailbox, dus wachten hoef je amper. Het komt voor dat de immigratiedienst een controle doet voor jouw visum waardoor het wat langer kan duren.
Stap 3
Dan is er nog stap 3, waarbij het gaat om de gegevens uit het paspoort. Bij een visum groepsaanvraag kun je per persoon de gegevens invullen. Het is namelijk belangrijk dat wel ieders BSN en andere contactgegevens bekend zijn. Met de knop ‘voeg reiziger toe’ kun je een tweede, derde, vierde of meer toevoegen. Lekker makkelijk en snel aanvragen dus. Daarna wordt helder gevraagd om enkele gegevens, die vanzelfsprekend zijn om een visum mee te regelen. Let goed op bij nummers dat deze correct zijn ingevuld! Als iets niet overeenkomt met jouw paspoort, geldt je visum niet en kan het voorkomen dat je reis niet doorgaat. Kijk dit dus altijd nog een paar keer na.
Stap 4
Dan komt er nog de functieomschrijving. Let wel op dat dit moet worden ingevuld in het Engels! Je beantwoordt hier twee vragen die gaan over je achtergrond, wat voor iedereen mogelijk is om te beantwoorden.
Stap 5
Tot slot is er de laatste stap, stap 5. Hierbij gaat het om de controle van je gegevens en de betaling van de visumaanvraag. Check ieders gegevens nog eens voor je de aanvraag indient. Iets dat veranderd moet worden, kan namelijk ook weer extra geld kosten. De aanvraag per persoon kost 49,95 euro. Bij spoed kunnen daar nog kosten overheen komen. Bij de juiste gegevens kies je vervolgens voor ‘visum aanvragen’ wat staat op de groene knop. Heb je alles goed gelezen? Dan kan je klikken op dat je akkoord gaat met de voorwaarden en kun je gaan betalen. Uiteraard kan dat op vele veilige manieren, waaronder iDeal en PayPal.
Al met al wijst het formulier zichzelf, maar heb je dus nog wel wat kleine tips hier en daar. Zo kun je gemakkelijk een aanvraag doen voor het hele gezin of een vriendengroep en hoef je niet telkens een nieuw formulier te openen. Ook het betalen zal dan in een keer gaan, waarbij sprake is van 49,95 euro per persoon. Die betaal je op een veilige manier. Denk er altijd aan je contactgegevens na te gaan en het meest handige is om je visum nog uit te printen, je weet het maar nooit! Het is ook mogelijk om je visum op je telefoon te laten zien. Je aankomstdatum moet worden vastgelegd op het visum, maar hier mag je nog een maand van afwijken. Of dat nu gaat om een maand eerder of een maand later dan op het visum staat, maakt niet uit. Zo heb je nog wat speling met het zoeken naar vluchten!