Geldigheid visum Sri Lanka 2018-09-06T06:51:55+00:00

Geldigheid van het visum voor Sri Lanka

Geldigheid visum Sri LankaBen je van plan af te reizen naar Sri Lanka voor bijvoorbeeld een vakantie, ben je op doorreis of moet je hier heen voor zaken? Dan heb je een visum nodig om het land binnen te komen. Net als vele andere landen, is een visum een vereiste om het land binnen te komen. Zonder, ook al heb je een geldig paspoort, zul je er niet in komen. Aan de hand van het visum wordt namelijk als het ware geconcludeerd dat je er met een geldige reden bent en daarmee ook veilig bent. Zo is het al een stuk lastiger om een visum te krijgen wanneer je bijvoorbeeld een strafblad hebt. Daarbij is het belangrijk de aanvraag voor een visum op tijd te doen en zijn er verder nog enkele andere voorwaarden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het visum Sri Lanka, zodat jij niet voor vervelende verrassingen komt te staan tijdens je reis!

Voorwaarden

Het spreekt voor zich dat je als reiziger aan enkele voorwaarden moet voldoen. Zo is het niet de bedoeling dat je met een zakenvisum reist als je als toerist wilt rondreizen, maar ook andersom is dat niet mogelijk. Het is niet de bedoeling om vele maanden in Sri Lanka te verblijven. Het is echt bedoeld voor een reis, waardoor het niet normaal is om dan een hele lange tijd te blijven. Het is gelukkig wel mogelijk om nog langer te blijven, indien gewenst. Zo geldt je visum eerst 30 dagen, maar mocht je langer willen blijven, dan kun je een aanvraag doen voor verlenging. Dan mag je maximaal 90 dagen in Sri Lanka verblijven. Ideaal als het een stuk beter bevalt dan je had gedacht. Van tevoren is het belangrijk alle voorwaarden op een rijtje te hebben. Allereerst moet je dus weten dat het visum 30 dagen geldig is. Dat is dan ook zo voor het zakelijke visum. De teller begint wanneer je aankomt in Sri Lanka en je visum wordt bekeken bij de paspoortcontrole. Bij de aanvraag wordt dan ook gevraagd om de datum waarop jij denkt aan te komen. Je mag vervolgens maximaal een maand eerder of juist een maand later aankomen dan de datum die je hebt aangegeven. Dat geeft je nog wat ruimte mocht je nog geen vliegticket hebben geboekt en het nog niet zeker weten. Wanneer je teveel afwijkt, kan dat er wel voor zorgen dat je visum niet meer geldt, dus mocht je hierover twijfelen, neem dan contact op met de ambassade.

Ook het verlengen is gemakkelijk en kan worden gedaan tot 90 dagen, zodat je toch nog een tijd in Sri Lanka kunt blijven. Dat kan als je er nog bent, dus je hoeft niet het land uit voor die tijd. Het beste is om hierover contact op te nemen met de Immigration Services Centre, wat gevestigd is in Colombo.

Het is gelukkig niet moeilijk om een goedgekeurd visum te krijgen. Het is dan ook voor iedere reiziger mogelijk die goede bedoelingen heeft en daarbij voldoet aan de voorwaarden. Dat geldt ook voor de verlenging. Indien er geen gekke dingen zijn gebeurd, wordt je visum gemakkelijk verlengd. Echter is die garantie er nooit, dus als je al snel denkt dat je er langer wilt blijven, ga dan op tijd naar Colombo om een check te doen. Als je wil verlengen, zal er wel worden gevraagd naar een adres waar je de komende tijd zal verblijven en daarbij zal er een foto worden toegevoegd.

Je kunt de verlenging niet voor een ander aanvragen en zult dat dus persoonlijk moeten doen. Bij een zakelijke reis, is er een andere eis, namelijk een brief van de werkgever die aangeeft dat het nodig is dat de werknemer nog langer verblijft in Sri Lanka. Natuurlijk moet je ook rekening houden met het paspoort dat bij verlenging ook nog lang genoeg geldig is, namelijk nog minstens 2 maand na het vertrek uit Sri Lanka. Het is heel soms mogelijk om voor een tweede keer een verlenging aan te vragen. Echter moet daar wel een goede reden voor zijn en is de kans klein dat dit zomaar wordt goedgekeurd. Ook dan wordt aangeraden er wederom op tijd bij te zijn om ervoor te zorgen dat, indien nodig, je een reis terug kan regelen.

Het is natuurlijk mogelijk dat je visum per ongeluk verloopt en je niet op tijd het land uit bent, of sommige mensen die dit juist expres doen. In dat geval staat daarop wel een consequentie. Zo kan het zijn dat je voortaan geen visum meer krijgt om naar Sri Lanka te gaan, of kan er ook een boete komen. Zelfs een arrestatie of zelfs uitzetting is mogelijk, dus dat zijn dingen die je allen absoluut wil voorkomen. Ook als je je niet houdt aan de regels die horen bij het visum kan dit allen gebeuren. Als er wordt getwijfeld dat je veiligheid in gevaar kan brengen, is er grote kans dat je uitgezet wordt. Het maakt niet uit wat voor visum je dan hebt, dus dat kan een toeristrenvisum zijn, maar ook een zakelijk visum.

De aanvraag moet je dus op tijd doen, zodat je zeker weet dat je het visum hebt voor je Sri Lanka binnengaat. Echter is het wel belangrijk om het niet te vroeg te doen. Als je pas over 90 dagen zult reizen, is de aanvraag wel mogelijk maar zullen ze deze op pauze zetten en dus nog niet indienen omdat het nog te vroeg is. Je mag wel al naar Sri Lanka reizen als je een visum hebt aangevraagd en je pas een maand later gaat. Eerder mag overigens ook. Meer afwijken van jouw geplande reisdatum is niet mogelijk.

Verder heb je nog een spoedaanvraag, juist voor de mensen die op hele korte termijn naar Sri Lanka willen reizen. Je betaalt in dat geval wat meer, maar je hebt je visum wel meestal al binnen een uur binnen. Echter is er geen garantie dat dat zo is! Mocht je visum iets later komen, dan kan je hier geen klacht tegen indienen. Het wordt altijd zo snel mogelijk opgepakt zodat jij tijdig het visum in je mail zult ontvangen. Voor reizigers die wel op tijd weten dat ze naar Sri Lanka gaan, kun je het beste minstens een week van tevoren een aanvraag doen. Dan weet je zeker dat het goedkomt. Daarbij kun je ook altijd eerst een aanvraag voor het visum doen en dan je gehele reis pas plannen. Je hebt namelijk geen bewijs nodig van je heenvlucht. Wat wel wordt gevraagd, is een bewijs van je terugvlucht. Dat heeft te maken met het feit dat je dan bewijs hebt dat je niet van plan bent te blijven. Mocht je alsnog langer willen blijven, dan kun je je vlucht omboeken en je visum verlengen. Kies er ook dan voor om je visum eerst te verlengen voor je je vlucht omboekt. Het zou vervelend zijn dat jouw visum niet meer wordt verlengd maar je je vlucht nu al hebt veranderd. Mocht je nog verdere vragen hebben over het visum, dan kun je altijd contact opnemen met de ambassade of via de website. Ook voor advies is dat mogelijk, zodat jouw reis zo goed mogelijk zal verlopen zonder dat je moet stressen over of je een goed visum hebt aangevraagd. Overigens komt het ook voor dat het gepaste visum er niet tussen staat, voor bijvoorbeeld iemand die er wil gaan studeren. In dat geval helpt de ambassade je ook verder. Zij kiezen dan welk visum passend is en waarmee je legaal kunt verblijven.

Al met al moet je dus letten op hoe lang jouw paspoort nog geldig is, dat je voldoende geld bij je hebt om in het land te verblijven en dat je de aanvraag voor het visum tijdig doet om problemen te voorkomen.

Visum aanvragen