Fysiek of digitaal visum Sri Lanka 2018-09-06T06:49:56+00:00

Fysiek en digitaal visum voor Sri Lanka

fysiek en digitaal visumGa je binnenkort op reis naar Sri Lanka? Dan zijn er natuurlijk heel wat voorbereidingen die je moet treffen voordat je daadwerkelijk op reis kunt. Het is te begrijpen dat je uitkijkt naar je reis omdat Sri Lanka een prachtig land is. Doordat je jezelf zo verheugd kan het zomaar gebeuren dat je iets vergeet waardoor je niet goed voorbereid op reis gaat. Je moet bijvoorbeeld altijd beschikken over een geldig visum. Daarbij maakt het niet eens uit of je als toerist naar het land gaat of met een zakelijk doel. Er zijn bovendien verschillende visa die je kunt aanvragen wanneer je naar Sri Lanka gaat. Grofweg valt er onderscheid te maken tussen een fysiek en een elektronisch visum. Maar wat is dan eigenlijk precies het verschil tussen die twee? En wanneer dien je een fysiek visum aan te vragen? We bespreken het hieronder.

Elektronisch of fysiek visum

Eigenlijk zeggen de termen het zelf al en is er nauwelijks uitleg nodig. Bij een elektronisch visum verloopt de aanvraag via internet. Je vult je gegevens op een digitaal formulier in en stuurt deze ook online door. Wanneer het visum wordt goedgekeurd, krijg je deze ook per email toegestuurd en dien je deze zelf uit te printen. Bij een fysiek visum moet je daadwerkelijk een afspraak maken op een consulaat van Sri Lanka.

Elektronisch visum

In verreweg de meeste gevallen is het mogelijk om een elektronisch visum aan te vragen. Dat doe je simpelweg via deze website. Het elektronisch visum wordt ook wel ETA of e-visum genoemd. Er zijn echter wel bepaalde voorwaarden verbonden aan het aanvragen van een elektronisch visum. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan is er nog niet direct een man overbood. In dat geval is het namelijk ook nog mogelijk om een fysiek visum aan te vragen bij de ambassade of een consulaat. Het vervelende hiervan is echter wel dat het veel meer tijd beslag neemt en dat je ook meer geld moet betalen.

Meestal niet nodig

Gelukkig is het in verreweg de meeste gevallen niet nodig om een fysiek visum aan te vragen. Er zijn slechts enkele visum uitzonderingen waarbij dit nodig is. Wanneer je een fysiek visum besluit aan te vragen, wordt het visum letterlijk in je paspoort geplakt. Bij een e-visum is dat helemaal niet het geval. Deze moet je zoals gezegd zelf uitprinten en de hele reis bij je houden. Ga je als toerist of zakenreiziger niet langer dan 30 dagen naar Sri Lanka? Dan is de geldigheid bij een e-visum en een fysiek visum precies hetzelfde.

Wanneer dien je een fysiek visum aan te vragen?

Genoeg over het verschil tussen beide visa. Wanneer moet je eigenlijk een fysiek visum aanvragen? Zoals gezegd dien je dat enkel te doen als je niet voldoet aan de voorwaarden die gelden voor e-visum. Anders kan je het natuurlijk ook doen, maar dat is niet aan te raden. Het kost namelijk een stuk meer en neemt ook nog eens veel meer verwerkingstijd in beslag. Het is belangrijk om jezelf te beseffen dat er verschillende soorten fysieke visa zijn die gericht zijn op een specifieke doelgroep. Welk soort fysiek visum het meest geschikt is, hangt met name af van het reisdoel en de achtergrond van de reiziger. Je dient een fysiek visum voor Sri Lanka aan te vragen wanneer je:

  • In dienst wil treden bij een organisatie of bedrijf dat in Sri Lanka is gevestigd
  • Een journalist bent of van plan bent producties voor media te maken
  • Van plan bent om langer dan 90 dagen in het land te verblijven
  • In samenwerking met of voor NGO’s bepaalde activiteiten wil uitvoeren
  • Deel wilt nemen aan evenementen die gerelateerd zijn aan journalistiek of media. Denk daarbij aan conferenties, (politieke) bijeenkomsten en seminars.

Welk visum heb je precies nodig?

Zoals gezegd zijn er verschillende varianten op het fysiek visum. Om problemen te voorkomen, is het van groot belang dat je de juiste visum aanvraag voor Sri Lanka. Daarom leggen we je kort uit welke fysieke visa er zijn en waar deze voor bedoeld zijn. Allereerst is er het toeristenvisum. Dit is een visum voor een tijdelijk verblijf in Sri Lanka met als doel een vakantie, bezoek aan familie of vrienden en excursies. Daarnaast is er ook een fysiek zakenvisum beschikbaar. Ook dit is bedoeld voor tijdelijk verblijf en ook vrijwilligers dienen hierover te beschikken. Dit visum is beschikbaar als single-entry, double-entry of multiple-entry. Je mag met dit visum overigens niet gaan werken bij een bedrijf of organisatie die in Sri Lanka is gevestigd. Verder is er ook nog een immigratievisum. Dit is bedoeld voor mensen die permanent naar Sri Lanka willen gaan. Wanneer je over dit visum beschikt, mag je werken in Sri Lanka. Tot slot bestaat er nog zoiets als een transitvisum. Dit is een visum dat puur bedoeld is voor mensen die overstappen op Sri Lanka.

Hoe vraag je een fysiek visum aan?

Het aanvragen van een fysiek visum is een stuk ingewikkelder dan wanneer je een e-visum aan gaat vragen. Om te beginnen moet je even controleren of er nog een lege pagina in je paspoort beschikbaar is. Daar dient het visum namelijk geplakt te worden wanneer deze wordt toegekend. Heb je geen lege pagina meer in je paspoort? Dan is het noodzakelijk om een nieuw paspoort aan te vragen. Anders kan er namelijk geen fysiek visum worden toegekend. Het is ook goed om vooraf te kijken welke variant je nodig hebt. Daarvoor kun je simpelweg naar de alinea hierboven kijken. Het aanvragen van een fysiek visum dient overigens te gebeuren via een consulaat van Sri Lanka. Er zijn zowel in Nederland als België consulaten te vinden. Kijk even goed welke het dichtste bij ligt, zodat je niet onnodig lang hoeft te reizen. Bij het ophalen van het fysieke visum wordt deze door een medewerker van het consulaat van Sri Lanka in je paspoort geplakt. Het duurt meestal enkele dagen voordat een fysiek visum daadwerkelijk wordt toegewezen. Bij een e-visum gaat het meestal een stuk sneller. Overigens zijn de precieze kosten van een fysiek visum niet vooraf te zeggen, omdat dit per geval kan verschillen. Het hangt onder andere af van het type visum dat je kiest en hoe lang je in Sri Lanka wil blijven.

Visum aanvragen